Halvtidsutställning ”Brodera för fred”

När sommaren väntar runt hörnet är det dags för halvtidsutställning i integrationsprojektet ”Brodera för fred”. I alla fall för dem som var färdiga. Undertecknad får ägna sig åt sommarskola för att hinna bli klar till höstens utställning.

Sedan jag började vara med i det här broderi- och integrationsprojektet har jag inte bara lärt känna fler slöjdintresserade utan jag har även fått umgås med och ta del av livsöden som jag troligen inte hade fått göra annars. Och det som slår mig är hur otroligt tacksamma de här personerna, som flytt från hem, släkt och vänner på sätt och via vägar som är snudd på omöjliga att förstå, är för att ha kommit till Sverige. Glädjen de nyanlända sprider runt sig i det här projektet är fantastisk. Det broderas, virkas och stickas mycket på de här träffarna. Det pratas kurdiska, olika varianter av arabiska, svenska, engelska, dahri och pashto. Och ibland blir det helt tyst när alla är helt fokuserade på det som de har i händerna. Kultur och hantverk är ett ypperligt sätt att förena människor från olika länder och världsdelar.

Dokumenterad halvtidsutställning

På Halmstad hemslöjds Facebook-sida finns bilder både från ”Brodera för fred” och andra tema-träffar som har ingått i integrationsprojektet. Eftersom det är en halvtidsutställning är inte alla broderier klara men de hängdes upp ändå. Vi som inte är helt klara har några veckor till hösten på oss också.

Jag hoppas att bilderna kan inspirera nyfikna till att våga brodera. Vill du inte gå till en garnbutik finns det ofta mycket material på loppisar. Gamla linneservetter och linnedukar kostar inte många kronor och går utmärkt att brodera på. Rita ett eget motiv och börja. Strunta i om det inte blir jämna och perfekta stygn, det löser sig med lite övning. Och hade du som jag, en inte alltför vänlig och uppmuntrande textilslöjdslärare, kasta det hon (eller han) sa åt fanders. Brodera för att det är roligt, inte för att det ska bli helt klanderfria stygn.

Mitt eget broderi? Jodå det lever men jag tyckte att det var roligare att brodera på graffitibroderiet så jag hann inte så mycket längre än sist på mitt eget.

 

70/100 i bloggutmaningen Blogg 100

2 reaktioner på ”Halvtidsutställning ”Brodera för fred””

  1. När jag jobbade med invandrare och flyktingar tänkte jag ofta: Tänk om fler kunde träffas och inse att vi människor har mer som förenar oss än som skiljer oss. Och att de flesta som kommer till oss är inte extremister eller kriminella eller ekonomiska flyktingar eller….de är människor som vem som helst och förtjänar all respekt.
    Det roligaste på syslöjden var att köra rally med symaskinen. Jag valde träslöjd istället….

    1. Eller hur!
      Jag fick inte välja slöjd förrän i nionde klass (innan dess var det en termin textilslöjd och en termin träslöjd). Uppskattade inget av det då, men det har som tur är ändrats.

Kommentarer inaktiverade.