Nyfikenhet dödade katten

Man ska inte dö nyfiken säger talesättet. Vad är det för fel med att dö nyfiken då, ställde min projektkollega som en lite provocerande motfråga. Möjligen är vi lite galna båda två, för jag håller med henne. Varför inte dö med nyfikenheten på topp?

Om man dör utan att vara nyfiken så innebär ju det att man har upplevt allt. Och då kommer genast frågan, i vilken ålder har man upplevt allt.  Tänk om man slutar vara nyfiken och har upplevt allt när man är 65 också lever man till man är 100. Fantastiskt trist att inte uppleva eller lära sig något nytt på 35 år tänker jag. En del är nyfikna för att ha något att skvallra om. (Tänk vilka tråkiga och intetsägande liv de människorna måste ha). Andra ställer frågor för att de är genuint intresserade och vill lära sig något. De förstnämnda har jag inte mycket till övers för. Jag tillhör de senare som har en nyfikenhet inför nya och okända saker och situationer.

Nyfikenhet i släkten

Kanske har det med mina gener att göra. Min farmor var inne på sitt 97:e år när hon dog. När hon fyllde 80 pratade hon om att hoppa fallskärm (tyvärr gjorde hon aldrig det men jag tror att hon hade gillat det) och när hon var 81 eller 82 gick hon en keramikkurs för första gången. Farmor var verkligen nyfiken hela livet. Det var först det sista året, när demensen kom smygande som hon blev allt mer ointresserad och blev sakta avtrubbad. Min morfars syster lever fortfarande, hon fyller 100 till hösten. Hon hör lite dåligt men är pigg och frisk som en nötkärna i övrigt. Jag var hemma hos henne när jag fick ett sms. Medan jag läste stod gammelfaster och kikade över axeln på mig för att se vad jag gjorde. Och inte av nyfikenhet för att läsa innehållet, utan för att hon ville lära sig vad ett sms är. Jag är helt övertygad om att ifall hon hade haft en dator hade hon hängt på Facebook. Troligen hade hon bloggat också för vi delar kärleken till de skrivna orden.

Nyfikenheten bidrar säkert till att jag tycker att det är så roligt att arbeta med och i projektform. Projekt är rena skattkistan när det kommer gäller nya och okända områden. Det gäller bara att klura ut hur man ska få ihop de olika trådarna för att det ska nappa i projektansökningssjön. Fast hellre lite tankeverksamhet än att behöva dö fullständigt likgiltig. Jag har inte skrivit ner min bucket list, än så länge finns den bara i mitt huvud, men något säger mig att den kommer att bli lång när den väl kommer på pränt. Gener kan vara svåra att ändra på.

Nyfikenhet personifierad
Farmor, förebild, inspirationskälla och mycket saknad.

 

49/100 i bloggutmaningen Blogg 10

2 reaktioner på ”Nyfikenhet dödade katten”

  1. Ett underbart inlägg om härliga, livsbejakande personer. Fortsätt vara nyfiken på livet. Det är jag.

    Ska dela ditt inlägg för jag vill att fler ska läsa dina ord.

    Kram Kim 🙂

    1. Tack Kim! Och ja, de är inspirerande som få och jag planerar att leva länge och dö nyfiken. Kristinas, projektkollegan, mormor som också levde länge och var konstant nyfiken, sa ”den som gir seg er en dritt”.

Kommentarer inaktiverade.