Kniv, vedträ och yxa

Idag blev det researcharbete med vedträ, yxa och kniv. Det kan låta drastiskt och kanske associeras till en skräckfilm. Jag lovar att det är precis tvärtom. Researchen handlar om något gammalt mjukt som är på väg att dö ut.

Nålbindning är en gammal garnteknik som håller på att försvinna. Jag och projektkollegan Kristina håller på att lära oss. Och om man ska nålbinda varför inte prova att göra egna nålbindningsnålar. Det är inte så att jag missunnar dem som tillverkar och säljer nålbindningsnålar. Jag har helt enkelt inte tid att vänta på leveransen och så gillar jag både trä och att tälja. Det är något meditativt med det hela. Så jag letade igenom vedhögen efter lite bra och torra vedträ. Splintade upp några bitar av björk och lönn och började tälja.  Prototypen blev väl så där. Men prototyper är till för att förbättras och utvecklas.

Viktigt med en bra kniv

Jag hade hjälp av en mall som jag hittade i en av böckerna jag lånade om nålbindning. Enligt den mallen ska en nålbindningsnål vara 6-12 cm lång och 6-8 mm bred. Jag misstänker att det är med nålbindningsnålar som med stickor och virknålar, man hittar sina favoriter. Så jag gjorde lite olika varianter på nålarna. Upptäckterna som jag gjorde, förutom att en bra kniv är a och o, har jag samlat i en liten tipslista.

  • Björk är relativt mjukt att tälja i. Nålar av björk får en vacker gyllene ton av linoljan.
  • Lönn är ljust i träet och men betydligt hårdare att bearbeta.
  • Splinta först med yxa och sedan med kniv och låt veden spricka i fiberriktningen. Då blir ämnet till dina nålar starkt och hållbart.
  • Nyttja kvistknaggar om det går. Med lite tur blir de naturliga ögon i nålarna.

Om det är längesedan du täljde, ha plåster till hands. Det är lätt slinta eller bära sig dumt åt när man är ovan. Skärsår är sällan djupa och har fina sårkanter men de har en tendens att blöda rejält. Fingrarna är fulla av blodkärl.

Nu ligger sju nålar och drar i sig linolja. Sedan ska det borras hål för garnet. Förhoppningsvis fungerar de att använda också. Annars finns det gott om material i vedhögen.

 

45/100 i bloggutmaningen Blogg 10

 

2 reaktioner på ”Kniv, vedträ och yxa”

Kommentarer inaktiverade.