Slöjd ett ämne för Kobra

Gårdagens program från Kobra handlade om det ökade intresset för slöjd. Eller ökade och ökade intresset, hemslöjden har alltid funnits men tack vare sociala medier syns den mer än någonsin. I det läget känns det extra bra att ha lämnat in en projektmedelsansökan till ett slöjdprojekt.

Det halvtimme långa programmet från Kobra tog upp både traditionell hemslöjd och modern formgivning och mixen mellan dem. Som barnbarn till en snickare njöt jag lite extra av Jögge Sundqvists vackra träbänkarna som levererades till Umeå flygplats. Trä och ull är liksom min grej, även om jag är betydligt bättre på det senare.

Gerillaslöjd

Stickade och virkade mössor och halsdukar på statyer, bussar täckta med mormorsrutor, träd med färgglada stickade tuber runt stam och grenar och garngraffiti är några exempel på gerillaslöjd. Ett uttryckssätt som sätter sin prägel på det offentliga rummet utan att förstöra något. Det här är något som jag tycker att fler slöjdlärare borde anamma för att få slöjden att bli ett spännande ämne även för dem som inte har det som veckans höjdpunkt i schemat. Jag skrev i ett tidigare inlägg om hur det har tagit mig bra många år att börja uppskatta broderi igen. Lusten knäcktes snabbt och effektivt av att allt skulle vara korrekt och perfekt. Tänk om vi hade fått hålla på med lite gerillaslöjd istället.

Glädjen med slöjd

Jögge Sundkvist sa i Kobras program att det är viktigt med materialkunskap. Jag håller med honom. En träbänk eller en stol som inte håller att sitta på är värdelös. Vem vill ha ett bruksföremål som bara håller att titta på? De olika teknikerna är viktiga att lära sig. Om man gör det på en skola, som lärling hos en mäster eller genom att någon vän eller släkting visar tycker jag är fullständigt oväsentligt. Alla lär vi på olika sätt. Jag är övertygad om att ifall barn får chansen att utöva slöjd på ett lustfyllt och experimentellt sätt, kommer fler av dem att fortsätta med slöjd och upptäcka de positiva effekterna som slöjd har. Det spelar ingen roll om stygnen blir perfekta eller om träsleven inte är helt symmetrisk. Det viktiga är att visa att det går att göra användbara saker själv och få de grundläggande kunskaperna för att experimentera vidare.

 

43/100 i bloggutmaningen Blogg 100