Fyrtio, ett tal med effekt.

Inlägg nummer 40 är gjort. 40% av utmaningen Blogg 100 är avklarad. 40 är en siffra som går att koppla ganska mycket till. För de som tillhör kristendomen och är troende vandrade Jesus ut i öknen i fyrtio dagar och fyrtio nätter. Enligt Bibeln fastade han. Men det råder tydligen lite delade meningar om den saken, även i Bibeln.  När syndafloden kom regnade det i fyrtio dagar och fyrtio nätter. Mose ledde sitt folk i 40 dagar genom öknen och Ali Baba och drog runt ihop med 40 rövare i Tusen och en natt

40-talisterna benämns ibland som ”proppen Orvar”, generationen som sitter i vägen för sina egna barn på arbetsmarknaden. De verkar aldrig vilja sluta jobba. En god vän uttryckte i frustration att ”40-talisterna kommer att sitta kvar på sina jobbposter även när de är döda”. Jag vet inte om det är så attraktivt med uppstoppade eller mumifierade människor på olika arbetsplatser. Jag tänker att det lätt kan bli lite ineffektivt…

Att fylla 40 är skrämmande för vissa, andra säger att 40 är det nya 20. Ibland undrar jag hur det skulle vara att vara 20 fast med en 40-årings livserfarenhet. Kanske skulle det vara helt underbart, förmodligen precis tvärtom. Tänk vad sanslöst förnuftig och tråkig man hade varit i kompiskretsen.

På franska heter en 40-dagarspersiod quarantaine och har gett svenskan låneordet karantän. I en karantän kan det mesta från datorvirus till smittförande människor och djur hamna.

Halmstad har länge varit lite av ett sommarparadis för smålänningar. I stan går en skröna om kaxiga Halmstadbor som på 50- och 60-talet, kanske även tidigare och senare, gick runt på dansställen och frågade: Vad kommer efter 39? Blev svaret ett halländskt ”Fööörti” var det lugnt. Den som svarade med småländskans ”Fötti” fick välja mellan att slåss eller att springa.

Max fyrtio km
Källa:www.trafikskyltar.se

41/100 i bloggutmaningen Blogg 100