Hemligheten är avslöjad!

Avslöjandets timme är slagen. Hemligheter är svåra att bevara, särskilt om man är två eller flera personer inblandade. Glöm det där med att smyga, det håller ändå inte i längden. Det är till exempel bara att fråga alla som fått ett förtroende, eller värre, sviket. Ändå tycker jag att vi har lyckats rätt bra.

I går var det sista ansökningsdagen för projektmedel. Det betyder också att det är sista dagen som ansökan är sekretessbelagd. I samma stund som den diarieförs blir den offentlig handling. Det är en bitterljuv känsla. På ett sätt är det lite roligt att gå och hålla bekantskapskretsen på halster och inte berätta fullt ut vad projektet går ut på. Samtidigt är det lite lätt frustrerande att inte kunna berätta, för är det något en projektidé ofta behöver så är det att spridas. Genom att berätta om idén i lite olika sammanhang hittar man ofta bra kontakter som sitter på kunskap som man själv saknar.

Officiell och avslöjad

Så här kommer den då, vår projektidé.

Vi vill hålla workshops inom hantverk med personer med synnedsättning och personer utan synnedsättning för öka inkluderingen av och förståelsen för personer med den här typen av funktionshinder. Projektet ska utgå från garn och olika garntekniker, ull och ullberedning som t.ex. karda, spinna garn, växtfärga etc. Vi vill också fokusera på gamla garntekniker som nålbindning, valkning och brickvävning och kombinera dem med modernare metoder som stickning och virkning. De produkter som skapas under våra workshop vill vi samla i en visuell och taktil utställning som kan väcka intresse för garnhantverk, kulturarv, naturmaterial och hållbarhet.

Det är det här jag och min projektkollega Kristina , som själv har en synnedsättning, brinner för – garn. Om ni undrar hur någon som har kraftigt nedsatt syn kan virka, gör ett besök på Kristinas sida Kiikoos Art. Det mesta är möjligt om man bara vågar prova.

Hjälp efterlyses!

Nu när projektidén är avslöjad går det också att be om hjälp. Fåruppfödare och ulleverantörer har vi redan kontakt med. Men det är lite mer vi skulle behöva hjälp med. Så om det det är någon av er läsare som kan tipsa om något av följande, lämna gärna en kommentar.

 • Uppfödare av alpackor
 • Leverantör av alpacka ull och gärna också garn
 • Kunnig i att väva på varptyngd vävstol
 • Landskapsmönster från olika håll i Sverige
 • Kontakt med svenska och norska ullhantverkare som är villiga att dela med sig av sin kunskap
 • Tips på kurser i nålbindning
 • Växtfärgningskunnig

Och så är det en sak till, projektnamnet. Tillsvidare går projektet under arbetsnamnet ”Ny design med gammal teknik”. Vi tycker att det är lite sömnigt. Har du förslag på ett piggare namn, skriv det gärna i kommentarsfältet.

Avslöjad fårull
Ull är grejen.

 

31/100 i bloggutmaningen Blogg 100

8 reaktioner på ”Hemligheten är avslöjad!”

 1. Ska bli kul att följa, låter spännande! Har jobbat med synskadade och blinda, de har mycket att ge och många strängar på sin lyra. Lycka till!

 2. Vilket fantastiskt spännande projekt! Det låter verkligen jätteroligt med både hantverket och att arbeta tillsammans med olika personer med eller utan syn och allt däremellan 🙂
  /Linnea i Bayern

  1. Tack! Ja vi håller tummarna för att det ska bli positivt beslut på vår ansökan.
   Bayern låter inte heller ospännande. Fantastiskt vackert!

Kommentarer inaktiverade.