Mentor – en kunskapskälla

I den grekiska mytologin var Mentor en rådgivare och nära vän till hjälten i Odysseus. Sedan dess har ordet mentor använts för att beteckna en pålitlig vän, lärare eller rådgivare. Personen är ofta äldre och erfaren och delar med sig av sina kunskaper till en yngre person. Personligen gillar jag mentorer och jag tror att det blir allra bäst om man själv får välja sin rådgivare. Som i alla andra situationer där två personer ska arbeta nära varandra är det viktigt att personkemin stämmer i så stor utsträckning som möjligt.

Hitta en mentor

Det kanske känns lite motigt att ringa en person och fråga om han eller hon kan har möjlighet att ställa upp som mentor. Min erfarenhet är att den som blir tillfrågad ofta blir glad över förfrågan glad och ställer upp, bara det passar in i arbets- och livssituation. Var hittar du då en eller flera mentorer? Jag brukar tänka så här:

  • Någon släkting som är i samma bransch
  • En nuvarande eller tidigare kollega
  • Någon i mitt personliga nätverk
  • Någon i mina föräldrars bekantskapskrets
  • Kontakta en förening var verksamhet har anknytning till det jag ska göra

Om personen som du kontaktar säger nej, med eller utan anledning, respektera det och tjata inte på personen i fråga. Ett påtvingat mentorskap blir sällan bra. Nyttja din mentor men utnyttja inte honom eller henne. Samla hellre ihop många frågor och boka ett möte, personligt eller via telefon, än att kontakta din mentor flera gånger samma dag.

Projektets mentor

Till det här projektet, ja jag vet att du vill veta vad projektet handlar om och jag ska berätta, så fort projektmedelsansökan är inskickad, är en eller flera mentorer en nödvändighet. Kärnan i projektet är kulturarv och hantverk och mycket hantverk lärs ut från mästare till elev. Vi har valt att fokusera på ull, ullgarn och garntekniker. Bara ull i sig är en smärre vetenskap. (Jag hade inte en aning om att det är så stor skillnad i ullkvalitet på olika fårraser). Det finns massor att lära så jag och Kristina, min projektkollega, kontaktade den lokala hemslöjdsföreningen och på så sätt hittade vi vår mentor. Tanken är att vi ska inleda ett samarbete där vi använder oss av varandras kunskaper. Eller som Kirsten, vår mentor själv uttryckte det:
Ni måste lära er hantverket och jag är glad att ni vill göra det.

Första steget är att, med hjälp av en slända, få ullen att bli till en sammanhängande tråd. Något säger mig att det kommer bli en tålamodsprövning.


17/100 i bloggutmaningen Blogg 100