Twenty years from now

”Twenty years from now you will be more disappointed by the things that you didn’t do than by the ones you did do. So throw off the bowlines. Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream. Discover.”

Ofta är det Mark Twain som anges som upphovsmannen till ovanstående citat men det har aldrig kunnat verifieras. Med tanke på att Mark Twain arbetade som ångbåtslots innan han slog igenom som författare, är det inte helt omöjligt att det är han som har skrivit citatet. Kanske är det en strof som har berättats muntligt och på så sätt förts vidare från generation till generation. Oavsett vem som äger upphovsrätten till den här texten så är den genomtänkt, välskriven och med en viktigt budskap. Flera undersökningar visar att det människor ångrar allra mest på sin dödsbädd är sakerna som de ville och hade möjligheten att göra men aldrig gjorde. Jag har inga som helst planer på att bli en av de människorna, varken nu, om tjugo år eller senare i livet.

Throw off the bowlines

Kasta loss. Segla bort från den trygga hamnen. Fånga passadvindarna i seglen, skriver den som har komponerat texten. Man behöver inte kasta loss och göra en världsomsegling. Börja med en liten seglats, en ny hobby till exempel. Eller prova en ny träningsform. Eller ett nytt matlagningsrecept. Våga lämna den trygga hamnen och se var du hamnar. Det värsta som kan hända är att du får prova igen och då har du ju ändå lärt dig något nytt samtidigt som du har utvecklats.

Explore. Dream. Discover

Utforska. Dröm. Upptäck, slutar citatet. Just de tre orden är något av ledord för mig. Jag drivs av en nyfikenhet inför okända saker. Det finns hur mycket som helst att utforska och upptäcka. När jag upptäcker och utforskar ett okänt ämnesområde, hantverk, land, kultur eller något annat, skapas också drömmar och nya mål.

Twenty years from now…

Vikingaskepp
Bildkälla: hamnen.se

16/100 i bloggutmaningen Blogg 100

2 reaktioner på ”Twenty years from now”

  1. Vi, jag o maken, tog ordspråket rakt av och seglade iväg! I 6 år har vi varit ute nu. Ångrar inte en sekund att vi tog beslutet, det absolut bästa vi gjort.

    1. Ja, det handlar om att våga ta det där första steget. När det är gjort är det bara att fortsätta. Jag är inne och läser på er blogg med jämna mellanrum. Kommer fortsätta följa era äventyr över de sju haven. Ni inspirerar!

Kommentarer inaktiverade.