Söndag betyder reflektion

Söndag, sista dagen i veckan och en bra dag för reflektion. Dagen som är uppkallad efter den fornnordiska gudinnan Sol, som även kallades Sunna eller Sunne. Värmländska Sunne är ett av mina andningshål i världen. Dit åker jag gärna när jag behöver varva ner, ladda om batterierna och fundera eller ruva på nya projekt. Det är något magiskt med att sitta vid Frykens strand och bara vara en stund. Astrid Lindgren ska ha åkt rälsbussen mellan Kil och Torsby en stjärnklar midvinternatt och under resan fått uppslaget till Bröderna Lejonhjärta. Jag är inte förvånad. I trakterna runt Fryken finns ett lugn, både i naturen och folket som bor där, som är svårt att hitta någon annanstans. Ett perfekt ställe för reflektion.

Reflektion och inspiration

Jag har som målsättning att avsätta några minuter varje dag till reflektion. Oftast blir det innan jag somnar. Inte helt sällan händer det att jag somnar innan jag har reflekterat klart. Därför försöker jag att ta någon eller några timmar varje söndag för att koppla av. Det betyder inte att jag gör ingenting, hur min reflektionstid ser ut beror helt på humör och hur stressig veckan i övrigt har varit. Ibland målar jag, ibland virkar jag, ibland gör jag ingenting, ibland går jag ut och går en runda, ibland gör jag ingenting, ibland bakar jag. Det händer också att jag lyssnar på olika poddar. De poddar som jag oftast lyssnar på är:

Jag tycker om de här poddarna för att de som producerar dem tar upp hela spektrumet från medgångar och flow till motgångar och tappade sugar och hur man gör för att hantera de här nyanserna av det som kallas för livet. Resan med ett projekt påminner till mångt och mycket om livet och svängningarna där. Livet är ett projekt.

12/100 i bloggutmaningen Blogg 100

2 reaktioner på ”Söndag betyder reflektion”

  1. Visst är det så. Reflektion är viktigt. Själv tycker jag det är avkopplande att stryka kläder. Att fokusera på en enda sak gör att andra tankar förs åt sidan. Reflekterar gör jag när jag kör bil, ibland så till den milda grad att jag glömmer bort var jag är på väg och jag inser att jag befinner mig på en väg jag inte alls hade tänkt.

    1. Mindfullness kan ta sig uttryck i många olika former. Det gäller bara att hitta det som fungerar bäst för en själv. Inte alldeles sällan dyker det upp nya idéer eller lösningar på problem när hjärnan får fokusera på något annat ett tag.

Kommentarer inaktiverade.