Projekt – en resa på flera plan

Ett projekt är ofta en resa på mer än ett plan. Det finns fysiska projekt. Mentala projekt. Och så finns det de där projekten som dyker upp utan någon som helst förvarning.

Igår lovade jag att berätta vilken tanke och idé som både fick mig att skaka liv i bloggen och vad jag kommer att blogga om under Blogg 100. Årets tema kommer, som du kanske redan har gissat, att bli ett projekts resa från idé till ansökan av projektmedel till slutprodukt.

En idé föds

När jag blev övertalig på skolan som jag arbetade på hamnade jag automatiskt i ett vägskäl. Jag var mätt på att jobba i skolan och började känna en längtan tillbaka till mediebranschen. Sommarlovet väntade och jag kände ett stort behov av en längre ledighet för att varva ner och få tankero.

Tankarna gick på alla håll den sommaren. Jag älskar att undervisa men har aldrig varit någon vän av administration. Språk, text och bilder har varit min ständiga och högt älskade följeslagare sedan barnsben. Skulle jag starta företag igen och börja jobba som frilansjournalist? Utbilda mig till projektledare? Söka konstutbildning på folkhögskolan? Eller skulle jag ta pick och pack och flytta till Norge ett tag och jobba där?
Arbetsförmedlingen försåg mig med en jobbcoach från Eldstaden. Jag vet inte hur många gånger jag hörde jobbcoachen, i all välmening, säga: ”Thérèse, du måste fokusera på en idé!” under tiden som vi jobbade ihop. Även om jag inte insåg det fullt ut då så lärde jag mig massor om att kartlägga sina egna kompetenser och att fokusera på ett mål. Men det skulle ta nästan ett år till innan pusselbitarna som behövdes dök upp. Och när det hände så inträffade det under en utflykt till Österlen och äppeltavlan i Kivik.

Att åka från västkusten till Kivik bara för att se äppeltavlan och besöka Kiviks musteri, är en ganska tunn utflykt. Så min vana trogen undersökte jag hela Österlens utställningsutbud. En blänkare från Österlens museum fångade mitt intresse. Utställning om bronsåldern och hällristningar. En självklar punkt på besökslistan.

Österlens museum är inget stort museum men det rymde en fantastisk interaktiv utställning om hällristningar och bronsåldern som, vågar jag säga, lockade intresserade i alla åldrar. Vem vill inte titta på svärd i 3D program på Ipads och med hjälp av tekniken kunna rotera bilden och titta på svärdet på alla håll? Eller lyssna på musiken, som den troligen lät på bronsåldern? Eller lyssna och se på ”Solsagan” på en rundad projektorduk i ett mörkt rum? Eller rita sin egen hällristning på en stor digital stenhäll? Jag har alltid varit nyfiken och har en aldrig sinande upptäckarlust. Men på den här utställningen blev jag fullständigt trollbunden. Jag var som ett barn på upptäcktsfärd i en helt ny värld.
Mitt i allt stannar jag upp och fångar upp tanken som blixtrade till i huvudet. Vilket projekt det här är. Det är ju det här jag ska göra. Jag ska kombinera mina utbildningar och erfarenheter från medie- och skolbranschen. Frågan var bara hur?

2/100 i bloggutmaningen Blogg 100