Brodera för fred

Det finns ett fantastiskt integrationsprojekt som heter ”Brodera för fred”. Nyanlända och svenskar träffas, broderar och övar språk. Och bäst av allt, ingen hänger över axeln på någon annan och kommenterar stygn eller bonadsmotiv. Var och en broderar på sitt sätt och ingenting är rätt eller fel.

Jag ska villigt erkänna att jag inte har broderat mer än på sin höjd vid två eller tre tillfällen sedan jag slutade mellanstadiet. Och det är rätt många år sedan. De få tillfällen beror inte på ovilja eller bristande intresse. Tyvärr beror de på läraren jag hade i textilslöjd. Jag tyckte om att brodera. Det var färg och form och jag kunde titta länge på brodyrringen som lingarnet i regnbågens alla färger och nyanser hänge i. Dessutom passade den lite pilliga och upprepande tekniken den introverta delen av mig. Det blev kanske inte jättejämna stygn men jag var stolt över mina alster. Läraren var av en annan åsikt. Jag fick aldrig något annat än en trea på något av mina arbeten. Hon sa surt och vasst att stygnen i broderiet var ojämna, fållen var ojämn och hörnorna var inte ordentligt fållade. Jag var nio år gammal. Du kan ju själv räkna ut hur det omdömet tog och vad det gjorde för mitt självförtroende i syslöjd. Broderiet raderade jag mer eller mindre totalt ur mitt liv. Tills jag kom i kontakt med projektet ”Brodera för fred”.

Demonen Brodera

Första gången besökte jag projektet för att prata med Kirsten, som är en av handledarna i projektet, om vårt eget projekt. Lite nyfiken var jag ju så klart men jag tänkte inte hamna i klorna på någon ny broderiperfektionist. Som tur var visade det sig att Kristen är raka motsatsen till min tidigare slöjdlärare. Meningen ”här gör man vilket motiv man vill, med vilka stygn man vill och ingenting är rätt eller fel” fick mig att plocka upp en bit tyg och börja fundera på ett motiv på temat fred. Och det tog inte många minuter att tänka ut. ”Brodera för fred” är som Vedic Art. Fredligt, kravlöst, intuitivt, världsomspännande och inget är rätt eller fel. Mitt motiv fick självklart en anknytning till konstformen som jag är så tacksam för att ha kommit i kontakt med.

Brodera för fred
Brodera för fred

Tre veckor senare har jag gjort upp med mina broderidemoner. När jag tar upp broderiet blir jag på nytt den nioåriga Thérèse som tyckte om att brodera. Jag försvinner in i ett nästan meditativt tillstånd och den omgivande världen stannar upp. Stygnen blir inte jättejämna nu heller men det spelar ingen roll. Jag har roligt och jag är återigen genuint stolt över det jag åstadkommer. Tack Kirsten för hjälpen att få tillbaka glädjen med att brodera!

 

36/100 i bloggutmaningen Blogg 100

5 reaktioner på ”Brodera för fred”

  1. Underbart att få hitta något som man kan ”försvinna in i ” 🙂 Det gör underverk och är som balsam för själen!
    Linnea

    1. Tack själv! Det är ett fantastiskt projekt. Mina broderier blir kanske inte lika fantastiskt men det är budskapet som räknas.

Kommentarer inaktiverade.