#94 Creative commons

Tillhör du dem som tycker om att illustrera dina texter med bilder, men som av olika skäl inte producerar fotografier och bilder själv? Brukar du hämta bilder på google och lägga in dem på din egen blogg eller i dina arbeten? Då undrar jag, har du koll på upphovsrätten? Om du inte har det, rekommenderar jag dig att läsa den här artikeln.

Alltför många tror att allt som finns på internet är fritt. Så är det inte. Texter, bilder, illustrationer, sångtexter, musik, låtar osv. skyddas av upphovsrättslagen. (Jag  har tidigare skrivit ett blogginlägg om upphovsrätt). Om du vill vara helt säker på att inte få några problem med upphovsrätt till text, bilder, musikstycken med mera, så finns det bara ett sätt, producera allt material själv. Då är det du som har upphovsrätten och ingen annan.
Jamen jag kan inte fotografera, tänker en. Jag kan inte komponera musik tänker en annan. Illustrationer och jag är ingen bra kombination, tänker en tredje. Nej, jag vet, och det är helt okej. Jag har inte heller tillräckliga kunskaper om allt inom medieproduktion. Det jag däremot vet är att det finns något som heter Creative Commons och som är en fantastiskt tillgång av royalty fria verk.

Creative Commons kan användas både av dig som skapar verk och av dig som letar efter bilder, illustrationer, filmer med mera. Med hjälp av Creative Commons (CC)blir det möjligt att, helt eller delvis, dela med sig av sina verk genom olika licenser. Det är alltid upphovsmannen som bestämmer vilken licens som verket ska gälla under. De olika licenserna är internationella och finns idag i mer än 50 jurisdiktioner. Alla länder förhåller sig inte på samma sätt till avtal och licenser. I det svenska rättssystemet är det avtalslagen som reglerar licenser och olika licenssystem, som Creatvie Commons.

Creatvie Commons licenserna bygger på fyra villkor och utifrån dessa villkor skapas sex olika licenser.

Villkoren:

Licenserna:

Rörigt? Ja, det kan ta lite tid att få kläm på de olika villkoren och licenserna. Creative Commons Sverige har skapat den här informationsfilmen:

 

En reaktion på ”#94 Creative commons”

Kommentarer inaktiverade.